Home / Uncategorized / Glutensiz Yiyecekler Nelerdir?

Glutensiz Yiyecekler Nelerdir?

Glutensiz Yiyecekler
Glutensiz Yiyecek Listesi

           
          Bir yapı
proteini olan gluten birçok farklı tahılda bulunmaktadır. Çölyak hastalığı da
bağışıklık sistemini ilgilendiren ve Turkiye’ de görülme oranı yaklaşık olarak
%1 olan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişiler gluten içermeyen
yiyecekler tercih etmelidir. Başta çölyak hastalığı olanlar olmak üzere,
sindirim sorunları yaşayanlar, migreni olan kişiler, demir eksikliği anemisi
olan kişiler ve kas eklem ağrısı yaşayan kişiler glutensiz yiyecek
tüketmelidir. Eğer glutenli yiyecekler tüketirler ise ciddi rahatsızlıklar
ortaya çıkabilir. İlk zamanlar da glutensiz gıdalar tüketmek de zorluk
çekilebilir. Fakat kişiler daha sonra bu duruma alışacaklardır.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 Gluten
hassasiyetinin belirtileri
            Gluten hassasiyeti belirtileri
arasında yorgunluk, depresyon, karın ağrısı, kabızlık veya ishal, sürekli kötü
kokulu dışkı yapma, bulantı, kusma, kaşıntı, kızarıklık, burun akıntısı, nefes
almada güçlük çekmek ve sebepsiz yere baş ağrımasıdır.
            Gluten hassasiyetine sahip olan
kişiler beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Gluten içermeyen besinleri
tüketmelidir. Aynı zamanda yiyecek seçimlerinde organik besinler seçmelidir.
Gluten hassasiyetine sahip kişiler kendilerine glutensiz yiyecek listesi hazırlayarak, bu listeye uymalıdır.
 Glutensiz yiyecek listesi
            Sağlıklı yağlardan olan, saf zeytin
yağ, susam yağı, hindistan cevizi yağı, otla beslenen hayvanın iç yağı,
pastörize veya organik tam yağ, badem sütü, avokado, ay çiçeği tohumu, susam
tohumu, ceviz ve ceviz yağı, peynir türleri tüketilebilir. Yumurta, balık (tüm
balık ürünleri)
, otla beslenen hayvanların etleri, kabuklular protein olarak
tüketilebilir. Sebze tüketimi de oldukça önemlidir. Yeşil yapraklılar, pazı,
soğan, karnıbahar, mantar, lahana, brokoli, ıspanak, yeşil sebzeler, arpacık,
zencefil, maydanoz, enginar tüketilebilir. Düşük şeker olan meyvelerden
avokado, kırmızıbiber, salatalık, karpuz, kivi, mango, klementine mandalinası,
nar, kavun, domates, patlıcan, limon ve balkabağı ölçülü şekilde yenilebilir.
Gluten içermeyen tahıllardan amarant, karabuğday, pirinç, darı, kinoa, sorgum
ve teff tüketilebilir. Fasulye, mercimek, bezelye, havuç ve kavza kökü olan
baklagiller tüketilebilir. Şeker içeren meyveler de dikkat edildiği gibi
baklagilleri tüketirken de oldukça dikkatli olunmalı ve ölçülü tüketilmelidir.
            Ekmek alışkanlığı olanlar da
glutensiz un tercih etmelidir. Tercih edilen glutensiz un çeşitleri; hindistan
cevizi unu, badem unu, fındık unu ve esmer pirinç unudur. Ayrıca simit,
makarna, kurabiye, kek, kraker ve hamur işleri gluten içerdiği için
tüketilmemelidir.
Gluten buğday, arpa, çavdar ve bira mayasında büyük oranlarda
bulunmaktadır. Bu sebeple bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Krema içeren
çorbalar, soya sosu, Çin mutfağı yemekleri, bazı dondurmalar, bazı vitaminler,
şekerlemeler de gluten içermektedir. Bu sebep ile bu besinler de uzak durulması
gereken besinler arasında bulunur. Dikkatli kullanıldığı takdirde otlar,
baharatlar ve çeşniler serbest kullanılabilir. Fakat acı sos, ketçap gluten
içermektedir.
Bu sebep ile glutensiz yiyecek
listesi içerisine girmez. Hardal, salsa, tapenade, yaban turbu ise gluten
içermez. Bu besinler rahatlıkla tüketilebilir.
 Dikkat edilmesi
gereken besinler
            İnek sütü ve inek kaymağı
kullanımında oldukça dikkatli olunmalıdır. Diğer bir dikkatli tüketilmesi
gereken şaraptır. Maksimum olarak günde 1 kadeh kırmızı şarap önerilir.
Çikolata tüketirken de %70 ve üzerindeki kakao oranındaki bitter çikolata
grubundaki çikolatalar tercih edilir.
Süzme yoğurt, peynir ve kefir
kullanımında da dikkatli olunur. Mayonez, cips, şarküteri de bulunan etler,
hazır yemekler, çaylar ve işlenmiş olan paketli gıdalar da mutlaka gluten olup
 olmadığı kontrol
edilmeli, kontrol edildikten sonra tüketilmelidir.
 Gizli Gluten İçeren
“Glutensiz” Yiyecekler;
            Bazı besinler özünde gluten
barındırmasa bile, son ürün olarak alındığında içinde gluten bulunabilir. Bu
durum bazılarını hiç etkilemezken, bazılarını oldukça fazla etkiler. Bu riskin
olduğu besin grupları ise şu şekildedir; yulaf ürünleri, diğer pastane ve fırın
ürünleri, pizzalar, salata sosları, şekerlemeler, soya ürünleri ve sosları,
patates kızartmalarıdır. Bu ürünler tüketilirken üzerlerinde glutensiz etiketi
aranmalıdır. Araştırılıp, tüketilmelidir.
            Glutensiz beslenme doğru kişilerde
doğru bir şekilde uygulandığı zaman oldukça fazla fayda sağlamaktadır. Gluten
kısıtlaması medikal amaçlar içinde kullanılabilir. Glutensiz besinleri bilmek
ve gizli gluten içeren besinleri öğrenmek de bu konuda oldukça önem
taşımaktadır. Kısacası, glutensiz diyet uygulanırken yağ oranı düşük olan
proteinler, meyve ve sebzeli gıdalar alınmalıdır. Bunların yanında günlük
olarak egzersiz yapmak da glutensiz beslenmenin desteklenmesine yardımcı olur.
Yenilen yiyecekler güzel bir şekilde araştırıldıktan sonra tüketilmelidir.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir